Cozonac
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
Aluat:
1 kg faina (+ pentru intins coca)
2 plicuri drojdie uscata
3 gălbenușuri
1/2 linguriță sare
300 g zahar
1/2 litru de lapte
8 linguri ulei sau 50g unt topit
1 linguriță vanilie
1/2 linguriță ghimbir pudra
Crema:
3 albușuri
4 linguri de zahar
3 linguri cacao
stafide
nuca
rahat
Preparare:
Amestecam faina cu drojdia și ghimbirul, și lăsăm deoparte. Fierbem laptele cu zaharul și sarea pana când se dizolva zaharul. Adăugăm și vanilia în lapte. Când laptele este călduț (sa nu fie prea fierbinte) îl amestecam cu faina. Omogenizam bine și frământăm aluatul adăugând gălbenușurile pe rând și uleiul.
Lăsăm aluatul la crescut 2-3 ore. Eu l-am ținut la cuptorul electric la 40° C și a crescut în 1,5 ore.
După ce a crescut, se împarte aluatul în doua și se întind foi subțiri peste care punem crema.
Pentru crema, batem albușurile spuma tare cu zaharul. Adăugăm cacaua și amestecam ușor.
Întindem crema peste aluat, presărăm stafidele, nuca și rahatul. Rulam cozonacii și ii punem în tăvile unse cu unt. Mai lăsăm sa crească 1 ora. Ii ungem cu gălbenuș de ou și presărăm zahar.
Lăsăm la copt 45-50 minute la 180° C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu