Prajitura cu foi cu miere si crema de vanilie
Foi cu miere:
500 de grame de făină albă cernută (cât cuprinde)
3 linguri de zahăr
5 linguri de miere
50 g untură de porc
o pișcătură de sare,
2 ouă,
3 linguri de lapte dulce
7 grame de praf de copt.
Pentru crema:
4 galbenusuri
1 l lapte
5 linguri zahar
1 linguriță esență de vanilie
200 gr unt
1 vârf linguriță sare
8 linguri faina
Preparare:
Începeți să lucrați într-un bol mare în care bateți mai întâi ouăle cu zahărul, mierea și untura. Țineți bolul pe baie de aburi cât faceți asta , e mai bine dacă amestecul e cald. Adăugați laptele în amestec. Puneți într-o sită făina, sarea și praful de copt și cerneți-le direct în bol, după ce s-a răcit ușor amestecul.
Frământați aluatul 3-4 minute, nu mai mult, pentru că devine prea elastic și nu vreți asta. Important e să nu fie prea moale, ne-modelabil. Împărțiți aluatul în trei părți din care întindeți foi pe care le înțepați cu o furculiță, să nu se umfle la copt. Coaceți în cuptorul încins la 180°C, pe spatele tăvii, pe care ați întins o foaie de copt, 5-7 minute sunt destule pentru o foaie. Lăsați foile să se răcească înainte de a le umple.
Pentru crema:
Frecam galbenusurile cu zaharul si putina sare, apoi adaugam faina, si diluam totul cu putin lapte rece.
Restul de lapte il punem intr-un vas pe foc, iar cand este fierbinte, adaugam crema de galbenusuri in el si mestecam continuu sa se uniformizeze.
Cand se ingroasa crema, ca o budinca, dam vasul deoparte de pe foc si adaugam esenta.
Lasam crema sa se raceasca, apoi o vom amesteca cu untul moale, tinut la temperatura camerei, punand cate putin unt in crema si mixand in continuare pana la epuizarea untului.
Foile se ung pe rând cu o dulceață acrișoară (măceșe, coarne, chiar magiun) apoi cu crema pregătită anterior. Ultima foaie poate fi glazurată cu ciocolată sau doar stropită cu ciocolată.
(In crema de vanilie eu am pus la sfarsit 2 linguri de cacao.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu