Cu sos caramel
Porții 12
|
- 1h 25m
|
Ingrediente
Pentru sosul caramel:
200 g unt nesărat cubulețe, la temperatura camerei,plus pentru uns tava
200 g zahar brun pudra
2 linguri miere sau melasa
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță ghimbir pudra
1/3 linguriță cuișoare măcinate
3 linguri smântâna
Pentru blat:
6-7 mere mici/mijlocii, tăiate în bucăți mari125 g unt nesărat, la temperatura camerei
125 g zahar brun pudra
2 oua mari
225 g faina cu agent de creștere
1/2 linguriță bicarbonat
200 ml cidru de mere brut
Coaja a 2 portocale
Preparare
Preîncălzim cuptorul la 180°C/350°F/gaz 4. Punem untul pentru sos într-o tigaie mare cât sa cuprindă toate merele într-un singur strat. Adăugăm zaharul pudra, mierea (melasa) și condimentele și lăsăm sa fiarbă. Micșorăm focul și amestecam pana începe sa se îngroașe. In acest moment adăugăm merele și lăsăm sa se înmoaie pana când pregătim blatul, dar avem grija sa nu se lipească.Mixam untul cu zaharul, apoi adăugăm ouăle pe rând și mixam în continuare. Adăugăm jumătate din faina, bicarbonatul și cidrul. Compoziția poate părea ca se taie, dar nu va faceți griji. Adăugăm restul de faina și coaja de portocala și amestecam din nou.
Ungem cu unt tava de copt. Punem merele într-un singur strat cu jumătate din sos, restul îl păstrăm pentru mai târziu. Adăugăm compoziția de blat peste mere. Lăsăm sa se coacă 35-40 minute. Facem testul scobitorii după 35 min si dacă nu iese curat mai lăsăm 5 min. Lăsăm sa se răcească 10 minute în tava apoi acoperim cu un platou și răsturnăm rapid. Ridicam cu grija tava.
Încălzim la foc mic restul de sos și adăugăm smântâna. Stropim prăjitura cu acest sos și este gata de servit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu